Hellenic Christian Church 2023 © - All rights reserved

Δεν είναι αλήθεια όλα όσα νοιώθω

Συντάκτης : Μέμος Σακελλαρίου
[Ρωμαίους 8:6,8]
«Για τον λόγο ότι, το φρόνημα της σάρκας είναι θάνατος· ενώ, το φρόνημα του Πνεύματος, ζωή και ειρήνη… Όσοι, όμως, είναι της σάρκας δεν μπορούν να αρέσουν στον Θεό».


Οι πιέσεις που βιώνουμε, καθώς και η ταραχή που νιώθουμε μέσα μας οι άνθρωποι, προέρχονται κυρίως από τα συναισθήματά μας. Τα συναισθήματά μας έχουν τέτοια επιρροή πάνω μας, που μπορούν να ταράξουν το μυαλό μας! Δηλαδή, μπορεί να ζήσω μία ημέρα «κόλαση», απλά και μόνο γιατί ένοιωσα κάτι. Το κλειδί, όμως, για να αποκτήσουμε ειρήνη και καθαρή σκέψη στο μυαλό μας, είναι το να μπορέσουμε να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε όλα αυτά που νοιώθουμε.

Θα σας δώσω 4 σημαντικούς λόγους για τους οποίους έχουμε ανάγκη να θέσουμε τα συναισθήματά μας υπό έλεγχο.

1. Τα συναισθήματα είναι συχνά αναξιόπιστα
Πολλές φορές τα συναισθήματά μας είναι λάθος και μας οδηγούν σε παγίδες. Είναι παγίδες που, βασικά, χαλάνε το μυαλό μας, καθώς το γεμίζουν με αρνητικές σκέψεις, τόσο δυνατές, ώστε να μας οδηγήσουν στον  γκρεμό. Δεν μπορώ να εξαρτώ τα πάντα από το πώς νοιώθω.

{ Παρ. 14:12}
«Υπάρχει ένας δρόμος που φαίνεται στον άνθρωπο σωστός, αλλά τα τέλη του φέρνουν σε θάνατο»

Εδάφιο που τρομάζει αλλά και προβληματίζει, διότι στην ουσία μου λέει ο Λόγος ότι δεν θα πρέπει να δεχτώ οτιδήποτε νοιώθω, διότι όσα νοιώθω ίσως και να μην είναι γνήσια, σωστά, αυθεντικά. Διότι αν ακούσω και ακολουθήσω μόνο τα συναισθήματά μου, σίγουρα θα οδηγηθώ σε λάθος κατεύθυνση.

2. Δεν θέλεις να σε χειραγωγούν
Εάν δεν θέσεις υπό έλεγχο τα συναισθήματά σου, τότε θα σε ελέγχουν αυτά. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να χειραγωγείται η ζωή σου από τις εκάστοτε διαθέσεις σου. Εάν δε, καθοδηγείσαι πάντα από τα συναισθήματά σου, τότε οι άλλοι θα σε εκμεταλλευτούν. Το χειρότερο είναι πως τα αρνητικά συναισθήματα είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία του σατανά: θα χρησιμοποιήσει φόβο, εκδίκηση, πικρίες, κακίες, και βέβαια ανησυχία για να βουλιάξει και να συντρίψει τη ζωή σου.
{1 Πετρ.5:8}
«Εγκρατευθείτε, αγρυπνήστε· επειδή, ο αντίδικός σας ο διάβολος περιτριγυρίζει, σαν ωρυόμενο λιοντάρι, ζητώντας ποιον να καταπιεί».
 

3. Θέλεις να ευαρεστήσεις τον Θεό
Ο Θεός δεν μπορεί να κυβερνήσει τη ζωή σου, εάν αυτή κυβερνάται από τα συναισθήματά σου. Εάν παίρνεις τις αποφάσεις σου βασισμένος στο πώς νοιώθεις, τότε έχεις μετατρέψει τα συναισθήματά σου σε Θεό. Επομένως, ο Θεός δεν έχει χώρο να είναι ο Θεός σου στη ζωή σου.
{Ρωμ.8:6,8}
«Για τον λόγο ότι, το φρόνημα της σάρκας είναι θάνατος· ενώ, το φρόνημα του Πνεύματος, ζωή και ειρήνη… Όσοι, όμως, είναι τής σάρκας δεν μπορούν να αρέσουν στον Θεό».


4. Θέλεις να πετύχεις στην ζωή σου
Μέσα από πολλές μελέτες, οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι η συναισθηματική ωριμότητα και ισορροπία είναι πολύ πιο σημαντικά στοιχεία σε σχέση με το IQ, αν μιλάμε για επιτυχία ενός ατόμου. Πόσους γνωρίζεις που χάλασαν τη φήμη τους, διότι είπαν κάτι με πολύ θυμό; Ή έχασαν μία επαγγελματική ευκαιρία, λόγω έλλειψης αυτό-ελέγχου;
Η Βίβλος μας λέει:
{Παρ. 5:23}
«Αυτός θα πεθάνει απαίδευτος, και από το πλήθος τής αφροσύνης του θα περιπλανιέται».

 
Όταν αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τον Ιησού, αυτή η απόφαση περιελάβανε και τα συναισθήματά μας. Ο Ιησούς θέλει να είναι Κύριος στο πώς νοιώθεις και όχι μόνο στο τι σκέφτεσαι και το τι κάνεις. Θέλει να είναι Κύριος των συναισθημάτων σου.

{1 Πετρ.4:2}
«για να ζήσετε τον υπόλοιπο χρόνο μέσα στη σάρκα, όχι πλέον στις επιθυμίες των ανθρώπων, αλλά στο θέλημα του Θεού».

Έλεγξε λοιπόν το πόσο πολύ βασίζεις τις αποφάσεις σου στα συναισθήματά σου. Μάθε να ξεχωρίζεις πότε ένα συναίσθημα είναι σωστό ή λάθος. Κυρίως όμως, μάθε να ακούς την φωνή του Αγίου Πνεύματος. Βρες τρόπο να εξασκήσεις τον εαυτό σου σε αυτό. Σκέψου ποια από τα συναισθήματά σου νομίζεις ότι πρέπει να παραδόσεις σήμερα στον Κύριο, για καθαρισμό.

No Comments