Hellenic Christian Church 2023 © - All rights reserved

Η μάχη της Βηθλεέμ

Συντάκτης Μέμος Σακελλαρίου 
(Λουκ. 2:10 -11) 
«Και είπε προς αυτούς ο άγγελος· Μη φοβείσθε· διότι ιδού, ευαγγελίζομαι εις εσάς χαράν μεγάλην, ήτις θέλει είσθαι εις πάντα τον λαόν, διότι σήμερον εγεννήθη εις εσάς εν πόλει Δαβίδ σωτήρ, όστις είναι Χριστός Κύριος.» 
 
Τα Χριστούγεννα είναι κάτι περισσότερο από ένα μωρό, που γεννήθηκε στη Βηθλεέμ -είναι μία παγκόσμια μάχη, που αφορά κάθε χριστιανό. Αυτή η μάχη έχει να κάνει με τη σύγκρουση κάθε ελπίδας απέναντι σε φόβους, που υπονομεύουν την καρδιά μας, τις σκέψεις μας, τα όνειρά μας, κοινωνίες ολόκληρες, αλλά και έθνη. Είναι μια εσωτερική μάχη, που αναγκάζει τους ανθρώπους να αποφασίσουν πού θα στραφούν: προς τις ελπίδες τους ή προς τους φόβους τους;
Κάθε Χριστούγεννα οι άνθρωποι τείνουν να αγνοούν τους ήχους αυτής της μάχης, να αποκλείουν την έντασή της, τον θόρυβό της. Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να περάσουν ήσυχα τα Χριστούγεννά τους. Όμως η γιορτινή αυτή περίοδος δεν είναι μόνο γεμάτη με ελπίδες, αλλά δυστυχώς είναι γεμάτη και από φόβο. Όπως ξεκίνησε και τότε, στα σκοτεινά σοκάκια της Βηθλεέμ.
Κοιτώντας εις βάθος στη μάχη της Βηθλεέμ, βλέπουμε την ελπίδα και τον φόβο να βαδίζουν χέρι - χέρι:
Βλέπουμε το πλήθος, που ήρθε με διαταγή του Αυτοκράτορα στην Βηθλεέμ να απογραφεί, να έχει την ελπίδα ότι ίσως τώρα τους προσέξουν, ίσως μοιράσουν τον πλούτο της αυτοκρατορίας βάσει της απογραφής και των αναγκών του λαού. Ταυτόχρονα, υπάρχει ο φόβος πως κάτι σατανικό κρύβεται στο κίνητρο της απογραφής, καθότι οι Ρωμαίοι παραμένουν σκληροί κατακτητές.
Βλέπουμε ένα έντιμο ζευγάρι με βαθιές ρίζες στη Βηθλεέμ: την Μαίρη και τον Ιωσήφ να ελπίζουν πως θα γίνουν αποδεκτοί από συγγενείς και συγχωριανούς, ως ένα καλό και ηθικό ζευγάρι. Όμως, ταυτόχρονα φοβούνται πολύ, μήπως οι δικοί τους δεν κατανοήσουν ότι όλο αυτό που ζούνε, το έχει προκαλέσει ο ίδιος ο Θεός. Άραγε τι θα σκεφτεί ο κόσμος για τον Ιωσήφ, που κουβαλάει μία ετοιμόγεννη γυναίκα σε ένα χωριό, κάτω από τέτοιες συνθήκες;
Ακόμη βλέπουμε τους μάγους της Ανατολής, να έρχονται από πολύ μακριά γεμάτοι ελπίδα. Το αστέρι τούς έχει οδηγήσει σωστά, οι υπολογισμοί τους είναι σωστοί. Όμως ξαφνικά το αστέρι χάνεται και η ψυχή τους γεμίζει με φόβο. Δεν είναι πιά σίγουροι για το πού πάνε και αμφισβητούν το πόσο σωστά έχουν σχεδιάσει αυτό το ταξίδι. Μήπως έκαναν λάθος εκτιμήσεις;
Αλλά και ο Ηρώδης, ζει και αυτός ανάμεσα στην ελπίδα και τον φόβο να μην χάσει την θέση του ως βασιλιάς. Ξαφνικά οι Σοφοί Μάγοι εμφανίζονται και τον ρωτούν: «Πού είναι ο νέος βασιλιάς των Ιουδαίων;». Τότε αυτόματα ο Ηρώδης γεμίζει φόβο, γιατί βλέπει τον θρόνο του να απειλείται από κάποιον αντικαταστάτη.
 
Η μάχη ανάμεσα σε ελπίδα και φόβο συνεχίζεται δυστυχώς μέχρι και σήμερα. Η ελπίδα εύχεται υγεία, αλλά ο φόβος του COVID-19 έχει κυριαρχήσει. Η ελπίδα για μια ζωή με αξία και σεβασμό υπάρχει, όμως ο φόβος των κακών μας γεμίζει. Η ελπίδα για αληθινή αγάπη και σχέσεις είναι ζωντανή, όμως ο φόβος μάς θυμίζει κάποια προδοσία που ζήσαμε και τρομάζουμε.
Τις μέρες αυτές πολλοί από εμάς θέλουμε να τις ζήσουμε σαν ένα παραμύθι, όπου μόνο όμορφα και ρομαντικά πράγματα συμβαίνουν, μόνο ευχές εκπληρώνονται και το κακό και οι φόβοι μας έχουν χαθεί. Δυστυχώς, όμως, η μάχη είναι αληθινή και σκληρή και πρέπει να πάψουμε να κρυβόμαστε από αυτήν.
Εν τούτοις, όλοι βρίσκουμε χρόνο για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Γιατί; Εξαιτίας ενός Ήρωα. Ο Ήρωάς μας είναι ένα μωρό, το μωρό της Βηθλεέμ, που είναι και ο ήρωάς της. Εν μέσω της μάχης μεταξύ ελπίδας και φόβου, το μωρό αυτό, ο Ιησούς Χριστός, προκαλεί εκεχειρία, παύση πυρός! Έγινε ο Ίδιος το επίκεντρο και μας καλεί να αφήσουμε τη μάχη και να πλησιάσουμε το μωρό αυτό με λατρεία και ευγνωμοσύνη.
Ο Ιησούς μας κάνει γνωστό, ότι η μάχη αυτή τελικά είναι ένας πόλεμος, μεταξύ της Βασιλείας του Θεού και της βασιλείας του σκότους. Μας φανερώνει πως η μάχη αυτή εξελίσσεται σε διάφορα πεδία: στο μυαλό μας, στην καρδιά μας, στα συναισθήματά μας. Κάποιες φορές η μάχη αυτή εξελίσσεται και στην ίδια την Εκκλησία. Ακόμα και αν πιστεύεις πως έχεις λύσει το πρόβλημά σου, πρόσεχε! Η μάχη θα συνεχιστεί και συνεχίζεται.
Έρχεται, όμως, ο Ιησούς Χριστός και μας αποκαλύπτει πώς μπορούμε να κερδίσουμε την μάχη, πώς μπορούμε να βρούμε την Ελπίδα και την Ειρήνη. Το σχέδιό Του βασίζεται στην Αγάπη, την Ειρήνη , την Αλήθεια, την Προσευχή και την Λατρεία προς Αυτόν. Αν εμείνουμε σε αυτά, τότε ο ίδιος ο Κύριος θα πολεμήσει τις μάχες μας, αν Τον αφήσουμε.
Η Βηθλεέμ, είναι ο τόπος που σκοτώνονται οι Γίγαντες. Εκεί ο Δαβίδ σκότωσε τον Γολιάθ, αν και ήταν τόσο μικρός και άοπλος. Εαν αφήσουμε Τον Ιησού να πάει μπροστά μας, Εκείνος θα νικήσει τους φόβους μας.
Η μάχη της Βηθλεέμ είναι δική Του. Μην την δώσεις μόνος σου.

No Comments